HI THERE!

It looks like you are enjoying what are you seeing so far...
Sign up for the GBlog Newsletter to receive lots of inspiring stories delivered right to your inbox.
And don't worry, we'll never share or sell your email address to anyone.
We hate spam as much as you do.

Rolling Huts, Olson Kundig Architects

  • photos © Tim Bies/Olson Kundig Architects, all rights reserved.

    Responding to the owner’s need for space to house visiting friends and family, the Rolling Huts by Olson Kundig Architects are several steps above camping, while remaining low-tech and low-impact in their design. The huts sit lightly on the site, a flood plain meadow in an alpine river valley. The owner purchased the site, formerly a RV campground, with the aim of allowing the landscape return to its natural state. The wheels lift the structures above the meadow, providing an unobstructed view into nature and the prospect of the surrounding mountains.

    The construction of each hut is simple. It is, in essence, an offset, steel clad box on a steel and wood platform. Walls are topped by clerestory windows, over which a sips panel roof floats in an inverted, lopsided V. At the north end of the hut, a double-paned sliding glass door opens to the outside. Living occurs not only in the 200 sq ft inside the box, but on the 240 sq ft of covered deck space surrounding it. Interior finishes – cork and plywood – are simple, inexpensive, and left as raw as possible. Exteriors are durable, no-maintenance materials – steel, plywood and cardecking. The raw nature of the materials responds to the natural setting.

    The huts are grouped as a herd: while each is sited towards a view of the mountains (and away from the other structures), their proximity unites them. Showers, as well as parking, are located in and near the centrally located barn, set a short distance from the herd. Rain run-off and snowmelt from each hut are allowed to percolate into the surrounding naturalized landscape. The huts evoke Thoreau’s simple cabin in the woods; the structures take second place to nature.

  • Shop at Gselect
     
    • =j=

      We stayed in these and they are the most impractical design you could have made for the area.

      It didn’t take location into consideration. The metal exteriors take on the heat of the Methow Valley and there is no relief other than a single built-in fan at one end and sliding doors at the other. That doesn’t even put a dent in this oven. On top of that if you were staying here in winter there would definitely be a hot end of the hut (where the woodstove would need to be constantly stoked) and a cold end (where you’re supposed to sleep).

      Simply put it can’t retain or repel heat.

      It’s environmentally unconscious design and a piece of useless art.
      We left a day early because it was too grueling to bear.

      =j=

    • Cheryl

      Love these! Would be perfect with a bathroom!

     

    From the GBlog Archive

    Google’s Tel Aviv OfficeGoogle’s Tel Aviv Office© Itay Sikolski Google is renowned for its ground-breaking ideas, and those brilliant minds at work need a free environment for those ...