This house for a bachelor began as a one-story workshop that occupied the entire 22’x100’ site. The pre-existing condition of a built-full lot meant that, according to NYC zoning regulations, if we don’t enlarge the house, we need not comply with typical residential requirements such as a 30’ rear yard. Thus we got to build something very difficult for New York: an atrium house, built around a courtyard.

The house gives maximum exposure to the outdoor space and a sense of intimate privacy. In some neighborhoods this would spoil an array of adjacent, verdant backyards. But this is a mixed-use block. The neighbor to the east is a built-full recording studio, for example. Both the living room and the bedroom suite (bedroom and bath) open completely to the courtyard through folding glass doors.


Via

Tweet about this on TwitterShare on FacebookPin on PinterestShare on Google+Share on StumbleUponShare on TumblrShare on RedditDigg thisShare on LinkedInEmail this to someone