Linear House by Architects EAT in Port Phillip Bay

View all 17 Photos

The Linear House designed by Architects Eat is a holiday residence situated on a slight hill in the Mornington Peninsula, Port Phillip Bay, Melbourne, Australia. Sitting prominently on the highest point of the available lot this dwelling conceived as a linear timber pavilion has been positioned lengthwise towards the north in order to take all possible advantages from passive solar exposure.

We call the underlying principle of our design: ‘beads on a string’ (it is a term borrowed from our 2nd year architectural course where we were required to design a linear house). Revisiting this principle produces an architecture of a pathway where journey is spatially defined by a series of unfolding spaces. It also deals with spatial narrative as a combination of the memory of the place where one has just passed through in comparison to the expectation of what might be next. This singular pathway has coincidentally become our solution to avoid having pool fences around the lap pool, by providing a child safe sliding door that encloses the dining room.

Linearity in terms of design and layout is certainly the key element of this charming design, to further accentuate this aspect, the exterior of the house features sliding timber slats screens.

Davide

Davide

Davide was born and raised in the tiny Piemonte town of Biella, world-famous for its textiles and the hometown of Michaelangelo Pistoletto. A life-long passion for design and innovation led Davide to New York City, where he lives with his family. He created Gessato in 2006, and he's been pioneering new communication tools and techniques ever since.

Take me there

  • Naked Stables Resort

    A two hour trip away from China’s largest city, Shanghai, Moganshan stuns with its magical…

  • Sublime Comporta

    Surrounded by rice fields, umbrella pines, vineyards, and miles of pristine white beaches, Sublime Comporta…

  • San Cristobal Hotel In Mexico

    A dream getaway for those who love peace, quiet and seeing breathtaking views every day,…

More for you

  • Living Unit By OFIS Architects

    More than just a distinctive structure, Living Unit provides a convenient and versatile shelter or…

  • Gemma Observatory

    Somewhere in central New Hampshire, in a remote area surrounded by trees, a one-of-a-kind building…

  • Kew House By McLaren.Excell Studio

    Part Victorian house, part former stable yard, this beautiful property in London recently underwent a…

  • Locanda By Mezzo Atelier

    After transforming a Milan beer shop into a stunning space with exposed brick architecture details…

  • PH Lavalleja By CCPM Arquitectos

    Compact living spaces usually test the creativity of architecture and interior design studios. But PH…

Close Cart

Simple Share Buttons