HouseM presents a twist on the courtyard building by implementing a faux-courtyard as the center of the enclosed, yet open residence. Hiroyuki Shinozaki Architects approached the problem of recreating the feeling of a courtyard by “exploding” the private rooms around the common living space, and using those gaps between the individual rooms as opportunities for light to illuminate the interiors. The trapezoidal bath and bedroom extensions of this residence in Tochigi, Japan have a sloped roof, which conveniently makes opportunities for clerestory windows to be employed in introducing natural light. During the daytime, the wooden interiors of HouseM are well-lit, but during the nighttime, HouseM gives off its own beautiful glow because of the many transparent openings in the home’s design.

via – Photos ©Hironori Tomino