Même Experimental House by Kengo Kuma & Associates

View all 19 Photos

Kengo Kuma & Associates turned to vernacular architecture in constructing Même Experimental House in Hokkaido, Japan. Basing their structure on the form of the localized chise, “house of earth.” The vernacular forms use bamboo grass or sedge for façade insulation, and often accommodate an ever-lit fire to strengthen the effect of geothermal heating. Même Experimental House adapts the idea of a central hotspot, yet modernizes the membrane across the house’s wooden frame by using a double-layered skin with polyester insulator that allows for the circulation of air in between for temperature regulation. The sheer façade also encourages temporal conservation, as sunrise and sunset dictate working and sleeping hours, aligning lifestyle with the proximate presence of nature.

Kimberly

Kimberly

Kimberly is a graduate from MIT's Department of Architecture, and has recently joined the publication team at MIT OpenCourseWare. While architecture remains her first love, her interests encompass literature – epic poetry and Medieval romances are her favorite – and also fashion.

Take me there

  • Naked Stables Resort

    A two hour trip away from China’s largest city, Shanghai, Moganshan stuns with its magical…

  • Sublime Comporta

    Surrounded by rice fields, umbrella pines, vineyards, and miles of pristine white beaches, Sublime Comporta…

  • San Cristobal Hotel In Mexico

    A dream getaway for those who love peace, quiet and seeing breathtaking views every day,…

More for you

  • Living Unit By OFIS Architects

    More than just a distinctive structure, Living Unit provides a convenient and versatile shelter or…

  • Gemma Observatory

    Somewhere in central New Hampshire, in a remote area surrounded by trees, a one-of-a-kind building…

  • Kew House By McLaren.Excell Studio

    Part Victorian house, part former stable yard, this beautiful property in London recently underwent a…

  • Locanda By Mezzo Atelier

    After transforming a Milan beer shop into a stunning space with exposed brick architecture details…

Close Cart

Simple Share Buttons