Ponds are uniquely rich environments; greenery that encloses the peaceful body of water creates a meditative space isolated from the banal buzz of the urban. In rural Hampshire, UK, Forest Pond House serves as a fitting complement by providing a quiet and darker space that opens up to the inviting vibrancy of the pond. Designed by TDO Architecture, the hut takes the form of the negative space created by a circle inscribed in a square. This geometry forms only narrow openings – appropriately human-sized – and preserves the reclusive, ascetic ambience within. With one curved wooden wall and another angled bounding walls, the interior space is tiered, allowing visitors to take a rest and appreciate either the dimmed inside or the cantilevered view over the pond at the end of the makeshift tunnel.

via – Photos ©Ben Blossom

Tweet about this on TwitterShare on FacebookPin on PinterestShare on Google+Share on StumbleUponShare on TumblrShare on RedditDigg thisShare on LinkedInEmail this to someone
  • http://oldny.wordpress.com/ Jürka

    Jep

  • http://www.PURE-architecture.co.uk Norfolk Architects

    I think that this would have been more effective using two mirrors reflecting each other. One in the pond one behind the viewer. Possibly in the form of a partitioning mirrored wall and door, just behind the seating position.