In renovating this three-story London townhouse, Neil Dusheiko Architects sought to design a community-approved and energy-efficient family home. One of their first decisions was to restore the traditional bay window, winning the favor of the local community council by paying homage to the historical architecture. After that, they were allowed more creativity, as evidenced by the home’s pink facade. They also made dramatic changes to the interior, breaking down walls–literally–to convert the ground floor to an open plan and varying the floor and ceiling levels to give the space an added sense of movement. Many of their changes are environmentally-friendly, such as the render system insulation, the polished concrete floors, the Iroko slatted wall, the double-glazed aluminium windows, and the large skylights over the kitchen, dining area, master bedroom, and bathrooms. More than repairing the existing structure, the architects balanced the desire for continuity with that for innovation and conservation, transforming the old house into a fluid space.

via – Photographs © Dennis Gilbert