IST-Family House by JRKVC is a Slovakian country home made of local materials such as clay, straw, and wood. The restrained architecture balances colloquial forms with modern-day sustainable design, finding the happy medium in a small space with a roofed porch, known as a “gánok.” From the porch, one enters through a turquoise doorway, coming into the three-sectioned ground floor. On this main level, the divided spaces are unified by the polished concrete floors, a contemporary and energy-efficient touch. In the middle section, there stands a plywood “service box” that functions as a room divider while housing a kitchen, a bathroom, a stairway, and storage. In the living room, a floor-to-ceiling glass wall overlooks the garden and brings in Northern light to the den and the lofted second floor.

Photography by Peter Jurkovi?