Space-Efficient Stacked Home by Naturehumaine

View all 24 Photos

space-efficient-stacked-home-by-naturehumaine-6

From the rear, the Bolton Residence by Naturehumaine (whose architecture GBlog previously featured here and here) may look as though it is floating above the snow. But, it is actually stacked on a concrete plinth that blends with the landscape. Built into the cliffside of Bolton East, Canada, the home is composed of a concrete block and an overhanging rectangular volume with iconic black steel cladding and a gabled roof. Both sections attach to a slatted timber deck and garage.

Inside, the upper level sees plenty of sun through the skylights and the large, irregularly shaped windows. The light reflects off of the white walls, slate floors, and Douglas fir plywood ceiling, making the space seem larger than it is. The small home is carefully arranged in an open plan lounge, dining room, and kitchen. In the living and dining room, an expansive wood-fired stove brings warmth and visual interest, and there is a clear view of the terrace and forest through the glazed windows. Over in the kitchen, the angled ceiling provides makes the cooking area and bar feel especially cozy. Here, the maple counters contrast with the stainless steel fridge, which is built into the wall to save space.

Behind the kitchen, the main bedroom and bathroom can be found tucked away. The second bed and bath are located on the ground floor, accessible by the staircase made of hot-rolled steel. Housed inside the concrete volume, the downstairs includes just the guest areas and utility rooms, creating a private level within the home.

space-efficient-stacked-home-by-naturehumaine-2

space-efficient-stacked-home-by-naturehumaine-8

space-efficient-stacked-home-by-naturehumaine-9

space-efficient-stacked-home-by-naturehumaine-10

space-efficient-stacked-home-by-naturehumaine-12

space-efficient-stacked-home-by-naturehumaine-13

space-efficient-stacked-home-by-naturehumaine-14

space-efficient-stacked-home-by-naturehumaine-15

space-efficient-stacked-home-by-naturehumaine-16

space-efficient-stacked-home-by-naturehumaine-17

space-efficient-stacked-home-by-naturehumaine-19

space-efficient-stacked-home-by-naturehumaine-20

space-efficient-stacked-home-by-naturehumaine-25

space-efficient-stacked-home-by-naturehumaine-26

Photography by Adrien Williams and David Dworkind

Holly

Holly

Holly is a poet from Kentucky. She grew up first in a Sears house, then on a farm. She studied English and Gender Studies at Mount Holyoke College and moved to Manhattan for love. As an occasional jewelry-maker and museum patron, Holly favors wearable and functional design but is eager to see work that challenges her aesthetics. Read more and connect by visiting her blog, Twitter, and LinkedIn.

Take me there

  • San Cristobal Hotel In Mexico

    A dream getaway for those who love peace, quiet and seeing breathtaking views every day,…

  • Borgo Canonica Hotel

    Located in the Itria Valley in Puglia, this large complex provides guests the opportunity to…

  • Pumphouse Point In Tasmania

    If you love nature and traveling – you’re here, so that’s probably a “yes” –…

More for you

  • A Pencil to Last a Lifetime

    Innovative, beautifully designed and practical, Sostanza illustrates perfectly how good design can transform an ordinary…

  • La Ruina Habitada

    In a beautiful yet ordinary field in Porquera de los Infantes, in Palencia, Spain, an…

  • DomT Residence

    Located in a town in northern Slovakia, the DomT residence by Architect Martin Boles captures…

  • Casa VI In Piateda, Italy

    Rising from a mountain side in the spectacular Bergamo Alps in Piateda, Italy there’s a…

Close Cart

Simple Share Buttons