juliette-aux-combles-duplex-renovation-in-montreal-1

“Juliette aux combles,” or “Juliette the attic,” is a third-floor family home in a duplex in Montreal. As the name suggests, the space originally served as a attic when the building was built in 1880. Converted by the Canadian architects L. McComber, the top floor is now a contemporary open plan design with a bookcase wrapped around the central volume. The shelves are made of aged hemlock, a warm wood that stands out against the otherwise white interior. Other remarkable details include the single plank and rope indoor swing, the balcony, and the marble-tiled shower under a tempered glass roof. Each of these elements makes the design personal and connected to the surrounding environment, truly transforming the former attic into a home.

juliette-aux-combles-duplex-renovation-in-montreal-2

juliette-aux-combles-duplex-renovation-in-montreal-3

juliette-aux-combles-duplex-renovation-in-montreal-4

juliette-aux-combles-duplex-renovation-in-montreal-7

juliette-aux-combles-duplex-renovation-in-montreal-6

juliette-aux-combles-duplex-renovation-in-montreal-5

juliette-aux-combles-duplex-renovation-in-montreal-8