Twist Farmhouse

View all 19 Photos

This article first appeared on Dwell

Self-taught designer Tom Givone continues his practice of updating 19th-century farmhouses with unexpected details and salvaged materials with his latest creation—a torqued-volume addition to an 1850s family homestead in Pennsylvania.

A Mind-Bending Renovation Brings a Bold, Modern Addition to an Old Farmhouse.

Givone: Their only directives to me were open space and lots of light. The house was a lot like other similarly aged homes that had been updated over the years—the 70s called and wants its linoleum back. But I knew that the good stuff, like the original wide plank floors and hand-hewn beams, was lurking beneath all those layers. So the first design impetus was to bring the original house back. The second was to turn it on its ear.

Tom Givone’s clients, Rose and Steve Smith, teach overseas and have owned their house for 26 years. They intended to fix it up slowly and retire there. As one problem led to another, they reached a point when they felt their only option, as Rose put it, was to “burn it down.” Photography Christopher Testani.

My client grew up with her seven siblings in the old farmhouse right across the street. Her brother still lives there, and like the creek that runs through both properties, family flows freely back and forth. I imagined this bond as a physical force, like a gravitational field between the two homes, acting on the addition and “pulling” it toward the original farmhouse across the street. This was how I arrived at the volume’s shape—it’s a sculptural expression of family connection. Twisting it opened up new sightlines, allowing my client to view her childhood home and the surrounding fields as the structure “nods” toward those areas.

Givone calls this project a companion to his Floating Farmhouse, featured in Dwell in 2012. Photography Christopher Testani.

Givone: This project posed immense challenges, not least of which was finding the resources to build such an unusual, complex form; tough under any circumstances, but in a rural farming community…who was I kidding? To that end, I tapped local architects Joe Rominski and Rick Hammer of JRA Architects in Scranton, Pennsylvania. They modeled and designed the five curving columns that form the skeleton of the new addition and make its undulating walls possible.

A suspended balcony on the second floor lets light pass easily through the house. Photography Jonathan O’Beirne.
The new custom kitchen is situated in the original structure. The window is a new commercial unit with an operable frameless center pane and was set so that the countertop could tuck right underneath it to create a 1/4-inch shadow line. Photography Christopher Testani.

The architects also sourced a steel company in Chicago, specializing in roller coaster track, to fabricate the columns. From there, it was about assembling a team that welcomed the twin challenges of meticulous restoration work and cutting-edge construction (they were not to be disappointed).

What surprised me most about the project was my clients’ willingness to go all in with me on this unusual vision for their home; a total leap of faith. When we met, I assumed a traditional renovation would be their only interest. To be granted that level of trust was a very humbling experience. What’s next for me is putting the finishing touches on my own home, a small Victorian row house in Harlem. I also have another historic farm-house renovation in the Catskills, which is presently in the design phase.

The client requested a porch, so Givone built one with columns made of anodized aluminum, the same material used in the siding of the addition, and stainless steel cables. “Even though it’s a traditional, covered porch, it has very modern materials,” he says. Photography Jonathan O’Beirne.
A sitting area outside the master bedroom overlooks the dining room. Photography Christopher Testani.
The bathroom features a salvaged 1920s schoolhouse sink from Olde Good Things. The faucet mixers are by Jado; the original single tap openings were enlarged to fit them, and the entire sink was re-glazed. Photography Christopher Testani.
The kitchen, dining room, and living room are connected in an open-plan arrangement. Photography Christopher Testani.
The modern staircase was built with the same salvaged wall planks that are used as flooring throughout. Photography Christopher Testani.

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Take me there

  • San Cristobal Hotel In Mexico

    A dream getaway for those who love peace, quiet and seeing breathtaking views every day,…

  • Borgo Canonica Hotel

    Located in the Itria Valley in Puglia, this large complex provides guests the opportunity to…

  • Pumphouse Point In Tasmania

    If you love nature and traveling – you’re here, so that’s probably a “yes” –…

More for you

  • Sälsten

    Very rarely do residential renovations at the same time offer something both entirely new and…

  • IN 1

    When architect Jean Verville set out to explore an experimental sensibility to domestic design and…

  • Stajnhaus By Ora Architects

    Located in the former Jewish quarter of Mikulov (Nikolsburg) in Czech Republic, this beautiful building…

  • Mews House

    Built on the site of a disused garage in a former run down area of…

  • Reydon Grove Farm

    Designed without a gabled roof and boasting a glazed panoramic façade, the Reydon Grove Farm…

Close Cart

Simple Share Buttons