X

HI THERE!

It looks like you are enjoying what are you seeing so far...
Sign up for the GBlog Newsletter to receive lots of inspiring stories delivered right to your inbox.
And don't worry, we'll never share or sell your email address to anyone.
We hate spam as much as you do.

Best-Designed Public Library of 2014

The winner of the 2014 Public Library of the Year Award is the Craigieburn Library in Hume City, Victoria, in Australia. Designed by Francis-Jones Morehen Thorp, the modern library makes use of wooden slats and open space in a way that is innovative and inviting to the community. Celebrating architecture and reading, the award is part of the Model Programme for Public Libraries project, an initiative started by the Danish ...

Ethical Architecture Project in Italy

“Update” is a series of ethical architecture workshops hosted by sa.und.sa architetti. Over the course of about a week, professionals and students work together to create projects that consider landscape, history, social connections, longevity, tradition, and renewal. One such project, “update#04 viewpoint,” can be found in Camigliano, Italy, nearby the San Michele Cave. The design is a small wooden rest shelter with an open, gabled roof. The simple structure overlooks ...

Tiny Belgian Office with Green Roof

This small space serves as a tiny office for a graphic designer based in Uccle, Belgium. Designed by l’escaut architectures, the structure has just enough room for a conference table, a wood stove, shelving, and a desk. Inside, a large window and a skylight provide natural lighting, which reflects off of the raw wooden interior. Outside, one can admire how the workspace is built into the slope of the land ...

Tiny Summer Home Clad in Blue

Built on a farm in the country outside of São Paulo, Brazil, the OZ House is a tiny home and summer getaway by Andrade Morettin Arquitetos Associados. The house includes two bedroom suites with private bathrooms and an open plan kitchen and den. Clad in blue, the home is a bright, contemporary point from which to enjoy nature. The glass walls keep the view open, and the porch beckons guests ...

French Farmhouse Converted into Summer Home

This historical farmhouse in the Loire Valley region of France was converted into a contemporary summer home by the Parisian firm Septembre Architecture. The architects restored the stonework and the roof, treated the wood, and installed floor heating, insulation, and glass doors and windows. They whitewashed the walls but left the wooden beams, lintels, and rafters naturally finished for contrast. On the ground floor, they centralized an open plan living ...

Country Home with Panoramic View of Rural Montreal

The Roy-Lawrence Residence by Chevalier Morales Architectes is a Canadian country home in Sutton, Montreal. As the family’s roots go back to Switzerland, the design includes accents such as a Swiss chalet. The house’s Swiss elements and contemporary look give it a distinct appearance. There are three layers to this angular building, such that the wooden frame stands on a concrete base and is shaded below a large roof. On ...

Weekend Home on the Cliffside of El Arco

This angular building was created by WMR Arquitectos as a family’s weekend retreat on the cliffside of El Arco, Chile. The contemporary design makes use of natural materials, softening its look and complementing the environment. The wooden facade fits in with the surroundings, the stone foundation echoes the texture of the sand, and the glass of the windows reflects the sky. Even inside, the house directs attention outdoors. On the ...

Mirrored Lookout in Scotland

Created by Angus Ritchie and Tyler Daniel for the Scottish Scenic Routes Initiative, this eco-centric lookout can be found nearby Scotland’s Loch Lomond in Trossachs National Park. The small structure is made of birch plywood and mirrored stainless steel. A natural resting point, the building melts into the surrounding environment, allowing for an uninterrupted view of the glen. Photography by Ross Campbell

Communal Apartment in Barcelona

Renovated by Miel Arquitectos and Studio P10, the Salva46 apartment is now designed for what the architects call “shared micro living.” This means that the updated space is compact and communal, so that two individuals can, in theory, live in the same small apartment without stepping on each other’s toes. There are two personal spaces, one on each side of the shared den and kitchen, where roommates can bond over ...

Architectural Installations for SALT Cultural Festival

Created by architect Sami Rintala of Rintala Eggertsson and artist Joar Nango for the SALT cultural festival, this architectural installation is spread out on the beach so that revelers engage with the environment to “discover” the spaces. The project includes a kitchen, a sauna, a tent, and a viewing deck, all of which blend contemporary style with traditional materials. The angular buildings sometimes stand on stilts or feature irregularly shaped ...